Energidalen

Bli klimatsmart

Det finns en mängd saker du kan göra för att bli mer klimatsmart i vardagen. Saker du kan göra till rutin. Genom att bli mer klimatsmart, så gör du något bra för vår miljö. 

Du kan till exempel börja åka kollektivt, cykla eller promenera istället för att ta bilen till jobbet. Enligt Naturvårdsverket står transporter för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Så går det att välja bort, gör det. Om du har långt att åka, se till att börja samåka med kollegor så att det i alla fall är mindre bilar.

En annan sak att göra är att minska matsvinnet och det kan du göra på flera sätt. Du kan bland annat planera dina matköp via appar eller genom att skriva inköpslistor. 

Kolla av om det är möjligt att jobba hemma någon dag i veckan för då sparar du in på vardagliga transporter och kanske någon slant i parkeringsavgift. 

På jobbet kan du med vara mer klimatsmart. Du kan inreda kontoret så väl som hemmet med begagnade prylar. Du kan även sänka värmen en grad.

Se till att alltid stänga av datorn och skärmen när du går från jobbet, låt dem inte stå i stand-by läge. Glöm inte att släcka alla lampor med. 

Om du har med matlåda, låt bli köttet i alla fall en dag per vecka. Enligt Jordbruksverket är det en femtedel av de globala utsläppen av växthusgaser som kommer från animaliska produkter som kött, mjölk och ost. 

18 Jun 2020